De populaire vrijetijdsvereniging vtb-Kultuur viert vandaag haar 100ste verjaardag. Op 29 januari 1922 werd VTB, de Vlaamse Toeristenbond en voorloper van vtbKultuur, opgericht. Generaties Vlamingen konden dankzij VTB kennismaken met cultuur en toerisme in Vlaanderen en ver daarbuiten, steeds in goed gezelschap. De eeuweling is springlevend en pakt uit met een nieuwe naam. Directeur Griet Janssens is heel enthousiast en kondigt een hele reeks activiteiten aan.
Gesprek met VTB-Kultuur directeur Griet Janssens
Inderdaad een heel feestjaar lang, ik haal er een aantal activiteiten uit die misschien wel voor een breed publiek interessant kunnen zijn. We hebben deze zomer in het Zuiderpershuis een expo over onze 100-jarige geschiedenis want VTB heeft echt wel haar stempel gedrukt op het sociaal culturele en toeristische leven in Vlaanderen en daar willen we graag mee uitpakken. Wie deze zomer dan toch naar Antwerpen komt voor de expo, kan meteen ook meedoen aan een wandelzoektocht die we in de maanden juli en augustus organiseren en wie meer van theater houdt, die ik kan komen luisteren naar Piv Huvluv. We hebben aan een standup comedian gevraagd om een de voorstelling te maken over het verenigingsleven in Vlaanderen en het is een zeer herkenbare voorstelling voor al wie zelf actief is in een vereniging.
Een heel, heel belangrijk onderdeel in die viering 100 jaar is de naamsverandering. Wat is de nieuwe naam?
Ja, we zijn vandaag dag op dag 100 jaar en we mogen hem nu met toeters en bellen aankondigen. We gaan verder als vereniging met de naam Cultuursmakers.
En die vlag omvat de lading van veel cultuur?
Ja inderdaad want we zijn misschien 100 jaar geleden begonnen als een Vlaamse Toeristenbond maar we zijn in de loop van de jaren echt wel geëvolueerd naar een sociaal-culturele vereniging met een brede kijk op cultuur en als je zegt Cultuursmakers, dan weet je meteen wat we doen; samen genieten van cultuur.
Een hele verandering door de jaren heen vroeger hing VTB Kultuur ook samen met VAB, is dat nog altijd zo?
Nee dat is niet meer zo. Wij zijn gestart in 1922, twee jaar later kwam VAB daarbij en na de oorlog hebben we lange tijd als VTB-VAB gekend gestaan in het Vlaamse landschap, maar sinds de jaren 80 zijn het twee aparte verhalen, waarbij VAB de pechverhelping, de commerciële organisatie is en wij lange tijd als VTB Kultuur en nu als Cultuursmakers, een culturele vereniging.
Hetgeen me opviel in een oud filmpje is dat jullie in 1931 al meteen 100.000 leden hadden …
Dat wil echt wel zeggen dat we toen het gat in de markt gevonden hadden en dat de Vlamingen toen echt wel zaten te wachten op een vereniging of een organisatie die hen hun eigen land en ook hele andere landen liet ontdekken ja, want dat is ook de reden waarom we toen zijn opgericht. Cultuur was toen nog iets voor de happy few en toen kwam er een vereniging die net ook voor die brede bevolking dingen ging doen.
Reizen was er ook altijd bij, al van van lang geleden, is dat er nu ook nog altijd bij?
Reizen, op stap gaan, is zeker nog een hele belangrijke poot in onze organisatie. Ik denk dat al onze afdelingen, dat zijn er een 145-tal, jaarlijks toch wel een vijftigtal meerdaagse reizen nog steeds organiseren.
Zo’n organisatie vraagt veel vrijwilligers, hebben jullie nog veel vrijwilligers?
Oh absoluut! Bijna 1000 en we zijn er heel fier op dat die bij onze vereniging zijn, want zij zijn het die al die activiteiten organiseren.
Waarom moeten de mensen nu lid worden van Cultuursmakers?
Om samen met de andere van verrassende culturele activiteiten te genieten, want dat is waar wij goed in zijn. Op zoek gaan naar die bijzondere activiteiten en die die alleen dan samen met andere beleven, dat is waar we voor staan en wij zijn een open vereniging dus hoe meer mensen komen proeven hoe liever.