6 C
Antwerpen
vrijdag, maart 28, 2025

St-Pauluskerk ontsluit nieuw deel van crypte en lanceert nieuwe rondleiding

Het Studiebureau Archeologie heeft recent een archeologisch onderzoek uitgevoerd in de Sint-Pauluskerk en de bijhorende cryptes. Een aantal graven werden opengelegd en daarbij kwamen ook nieuwe zaken aan het licht. In het voorjaar, bij de start van het nieuwe toeristische seizoen wordt een bijkomend deel van de crypte ontsloten. Er komt ook een nieuwe rondleiding waar een aantal nieuwigheden zullen getoond worden. De gidsen van de Sint-Pauluskerk worden nu opgeleid, vertelt Armand Storck.

 

Gesprek met Armand Stock, gids van de Sint-Pauluskerk

 

Op een bepaald moment werd de vloer in de crypte, … eigenlijk was die toe aan een vernieuwing en van die gelegenheid is dan ook gebruik gemaakt om eens te kijken wat er zich precies onder die vloer bevond. Er zijn dus een aantal grafstenen opengelegd om eens te kijken of er werkelijk nog graven onder te vinden waren en dat was het geval en er lagen dus nog een aantal mensen in begraven met nog resten van kledingstukken en sieraden.

Word je daar dan wat wijzer uit?

Daar wordt hun wijzer uit omdat eigenlijk het een bevestiging is, enerzijds wat we dachten dat de graven zelf zich in de crypte bevonden, zelfs als er dus boven in de kerk een grafsteen te zien is, dat is dan meestal puur ornamentaal, maar het graf zelf bevond zich daadwerkelijk in de ondergrondse in de buik van van de crypte.

Die opgravingen hebben ook aangetoond dat er vroeger een kerk was waar er dan een andere is over gebouwd, dus qua structuur is er ook in een ander aan het licht gekomen …

Ja dat wisten we natuurlijk dat er een eerste kerk stond uit de 13e eeuw. Die is ingewijd in 1276 en dan in de 16e eeuw, pakweg van 1510 tot 1570 ongeveer, hebben ze de nieuwe Sint-Pauluskerk die we nu allemaal kennen, hebben ze rond die oude kerk gebouwd en van zodra de nieuwe Sint-Pauluskerk klaar was, hebben ze de oude kerk er tussenuit gehaald. En dat stond hen dus toe om gedurende de verbouwingen, gedurende het optrekken van de nieuwe kerk, gewoon de erediensten in de oude kerk te laten doorgaan.

Een gedeelte van de nieuwe kerk is dan gebouwd op de fundamenten van de oude kerk, er zijn dus een aantal zuilen van de oude kerk die gerecupereerd zijn als fundamenten voor zuilen van de nieuwe kerk. Maar er zijn wel een aantal dingen naar boven komen die we nog niet wisten, bijvoorbeeld de locatie van bepaalde onderdelen van die oude kerk en dat is altijd heel interessant om te weten te komen.

Er was ook een klooster hé?

Het klooster staat aan de noordkant van de kerk en er waren duidelijk ondergrondse verbindingen tussen het oude en nieuwe klooster en de crypte.

Binnenkort, in het voorjaar, zullen er een aantal nieuwe sites worden opengesteld voor de Antwerpenaars en de toeristen …

Ja en dat is wel een heel belangrijke ontwikkeling, dus vanaf het voorjaar, vanaf het nieuwe toeristische seizoen zeg maar, gaan we een bijkomend deel van de crypte ontsluiten. De meeste mensen die alle in onze crypte zijn geweest, die kennen de grote ondergrondse ruimte, maar de nieuwe opgravingen hebben dingen aan het licht gebracht die heel interessant zijn om een nieuwe rondwandelingen te tonen.

Maar daar kan je nog niet veel over vertellen?

We zijn nog volop bezig met alle elementen samen te brengen, …

Wat ik wel kan zeggen, is dat het een aparte rondleiding wordt, omdat er toch wel wat te tonen valt, maar op de details kan ik nu nog niet ingegaan omdat bijvoorbeeld onze eigen gidsen van de Sint-Paulus vrienden, die krijgen nog een volledige gedegen opleiding voordat ze aan die rondleidingen kunnen beginnen.

 

 

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws