6 C
Antwerpen
vrijdag, maart 28, 2025

Nieuwe expo in het MAS over de geschiedenis van Antwerpen en zijn haven

In het MAS loopt er een nieuwe permanente expo op de zesde verdieping: ‘Vracht. Over de haven, mensen en goederen.’ De expo neemt de bezoeker mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel en de rol van Antwerpen. Naast de vele waardevolle scheepsmodellen, zijn er ook tal van gebruiks- en kunstobjecten uit de collectie te zien die tonen hoe er eeuwenlang goederen, kennis en contacten via de haven Antwerpen in- en uitstroomden.

 

Gesprek met Vincent Boele van het MAS

 

‘Vracht’ gaat eigenlijk over de geschiedenis van Antwerpen en haar haven en dan vooral over de vraag wat kwam er al die eeuwen Antwerpen binnen via de haven en wat ging er Antwerpen weer uit via de haven, en dat verhaal vertellen we in een aantal verhalen, waarbij we in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis heen stappen.

Hoe ver gaan jullie terug in die geschiedenis?

We hebben de schedel van de oudste Antwerpenaar en die zou prehistorisch zijn, dus wellicht gaan we terug tot 10.000 (jaar) voor Christus.

Komen er verrassende zaken aan het licht?

Ja, we hebben voor deze tentoonstelling een aantal stukken laten restaureren en zoals bijvoorbeeld een glasraam uit de Oosterweel-kerk, maar ook de walvis beenderen, de beenderen van Antigoon, die al sinds het begin van de 16e eeuw in de collectie van de stad zijn en bij de reiniging van het schouderblad kwam er onverwachts een schildering tevoorschijn van een ruiter te paard en het lijkt er op dat die schildering 16de- eeuws is, maar we moeten nog verder onderzoek doen om te kijken wat het precies voorstelt.

De expo gaat over de vracht die Antwerpen binnenkomt en buitengaat, dat zijn tonnen en tonnen per jaar. Door de eeuwen heen is er heel wat verscheept he?

Ja en het gaat niet alleen maar over producten, goederen, maar ook over kunstkabinetten bijvoorbeeld, over ideeën, over kennis, want Antwerpen was bijvoorbeeld in de 16e eeuw was dè metropool van heel West-Europa, alles en iedereen kwam de Antwerpen toe. Antwerpen had een enorme aantrekkingskracht als een heel welvarende stad en dat wat Antwerpen in de 16de eeuw was, was na de val van Antwerpen, en dat heel veel Antwerpenaren naar noorden trokken, werd Amsterdam eigenlijk de metropool van het Westen.

Amsterdam is eigenlijk wel een beetje gesticht door Antwerpenaars hè ?

ja euh nou ja, … en in de tentoonstel zelf

stellen die vraag ook van wie heeft Antwerpen nu eigenlijk gesticht. er is een stadslegende dat de Vikingen Antwerpen hebben platgebrand, archeologen hebben nooit een brandlaag gevonden in de bodem, dus waarschijnlijk klopt dat helemaal niet.
Maar wie de stad gesticht heeft, dat is nooit helemaal, nog steeds niet helemaal duidelijk.

Antwerpen en vracht en de haven, dat is allemaal onlosmakelijk verbonden aan elkaar he …

Ja en we hebben in de tentoonstelling ook een kaart van de Schelde waar je Antwerpen ziet liggen en dan kun je verschillende knopjes aan drukken en dan kun je zien hoe groot die haven eigenlijk geworden is en dat ook hier je haven mede dankzij het containervervoer vanaf de jaren 70 eigenlijk langzaam aan die stad helemaal uit dreef. In de 19de eeuw nog waren er heel veel binnenwaters in de stad en reikte die haven tot in het hart van de stad, maar nu is die haven helemaal die stad uitgedreven.

Zijn er nog bijzondere objecten boven gekomen voor die tentoonstelling?

Ja, we hebben een jaar, anderhalf half jaar geleden kregen we een mailtje van een mevrouw uit Antwerpen uit Merksem en zij had een kast met allemaal stalen van producten en die hing die kast hing in de garage van haar vader haar vader was controleur bij de haven in de jaren 70 en begin jaren tachtig en iedere dag als hij een lading had gecontroleerd dan in staaltje mee en dat stopte ie in zijn zak en thuis deed hij dat in een glazen flesje die hele verzameling van een paar honderd van die verschillende stijlen uit China uit Brazilië uit Australië uit Engeland uit Afrika, die heeft zijn geschonken aan het MAS want zij kon het niet over hart verkrijgen om dat in de vuilcontainer te storten en wij hebben dat in grote dankbaarheid aanvaard want het laat in een keer zien wat er in de jaren 70 Antwerpen allemaal wel niet binnen kwam en dus is het een heel mooi stuk wat heel mooie illustratie is van de 20e eeuw.

Ook interessant voor jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Social Media

811FansLike
607VolgersVolg
608VolgersVolg
399AbonneesAbonneer

Nieuws