Goed netwerken is vaak de basis voor een succesvolle carrière, vooral bij ondernemers. Er zijn dan ook heel veel netwerkclubs, je ziet amper nog het bos door de bomen. Met dat gegeven (en door de coronamaatregelen) trok Coraline Steingueldoir de natuur in en dat betekende de start van haar organisatie ‘Start2Bizz‘. Op een informele manier netwerken tijdens een wandeling in de natuur of een andere ontspannen activiteit. De vereniging brengt vooral ondernemers uit Antwerpen (onderling) en uit Nederland met elkaar in contact. Binnenkort zijn er 2 netwerkmomenten waar geïnteresseerden kunnen aan deelnemen.
Gesprek met Coraline Steingueldoir van Start2Bizz
Ik heb het zelf ondervonden als ondernemer dat het moeilijk was om zichtbaar te zijn op sociale media. Ik ben gaan zoeken naar manieren om te kunnen verbinden met andere ondernemers en dat was door contact te maken ‘face to face’.
In corona-tijd was dat natuurlijk niet gemakkelijk. Van zodra ik contact maakte met een ondernemer vroeg ik om af te spreken in het bos om een wandeling te maken. Dat was toen de enige mogelijkheid. De synergie en de energie die er daar ontstond, die verbondenheid, dat was helemaal anders dan wanneer je elkaar online zou leren kennen.
Zo ben ik gaan nadenken hoe ik dat concept breder kon gaan trekken. ‘Hoe kan ik nog meer ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten bij elkaar brengen om, zeker in corona-tijd, met elkaar te verbinden.’
In de natuur wandelend netwerken is iets wat op een heel andere manier gebeurt dan wanneer je aan tafel zit met elkaar. Het sportieve, het gezonde eraan koppelen, de manier hoe je open staat tegenover elkaar, is heel anders.
Toen ik in Nederland ben gaan wonen, heb ik de Nederlandse cultuur leren kennen. Ja, die Nederlanders zijn natuurlijk een stuk opener dan wij Belgen en dat intrigeerde me om te gaan kijken hoe Belgische en Nederlandse ondernemers met elkaar kunnen gaan samenwerken. Zo is het idee ontstaan om een netwerkclub te gaan oprichten en ook eens te kijken over de grens wat we voor elkaar kunnen betekenen. Hoe kunnen we elkaar versterken met de verschillen in onze culturen.
Samenwerking tussen Belgen en Nederlanders dat is altijd goed, want de Nederlanders kunnen heel goed verkopen en de Belgen zijn harde werkers …
Ja, dat klopt. Als je nu bijvoorbeeld bij een Belgisch bedrijf binnen komt dan gaan ze gelijk aan de slag. Ze gaan eerst werken of vergaderen, achteraf krijg je een bakje koffie. Terwijl als je bij Nederlanders een afspraak hebt, doe je eerst een koffie en een babbeltje, daarna ga je aan de slag. Dat is ook iets wat me is opgevallen.
Jouw activiteiten bestaan dan vooral uit natuurwandelingen waar er dan kennis wordt gemaakt met ondernemers onderling.
De netwerkwandelingen zijn één van de activiteiten die ik organiseer; ik doe er eentje per maand. Aangezien het netwerk zowel in Nederland als België actief is, gaan wij ook over de grens gaan wandelen. Vandaag zijn we dus te vinden in Antwerpen in het Rivierenhof, maar volgende maand gaan we in Bergen op Zoom gaan wandelen. Het is heel fijn om nieuwe plekken te leren kennen en een andere omgeving.
Maar het draait vooral toch om contacten …
Absoluut. Met het netwerk wil ik ondernemers verbinden op een informele manier, op een ontspannende manier. Ik hoor heel vaak ondernemers die denken ah, netwerken, neen, dat is niks voor mij, dat is veel te zakelijk. Ik wil dat imago doorbreken om te laten zien dat je naar een netwerk-event kan gaan en jezelf meteen op je gemak kan voelen.
Dat is precies wat ik doe, vooral met nieuwe bezoekers. Ik weet vooraf wie er komt. Ik leer ze op een op een heel verdiepende manier kennen omdat je zo een heel ander contact maakt. Ik wil ook de persoon achter de onderneming leren kennen.
De mensen die daarvoor geïnteresseerd zijn, moeten die lid worden of kan je gewoon aansluiten eenmalig op een activiteit?
Bezoekers kunnen twee keer deelnemen aan een netwerk-wandeling, een borrel of een diner naar keuze. Wanneer hij/zij denkt ‘ja dat is echt iets voor mij’, dan verwelkomen we ze uiteraard heel graag om als lid aan te sluiten.
© Aantwaarpe.be 2022