Boho Strings is een professioneel strijkorkest uit Borgerhout, onder leiding van dirigent David Ramael. Het is een klassiek orkest dat veel aandacht heeft voor componisten van buiten West-Europa. Boho Strings krijgt geen subsidies en werkt daarom samen met bedrijven om de projecten te kunnen financieren. Zo geven ze workshops rond leiderschap. Wie wil kennismaken met het ensemble, kan binnenkort terecht op verschillende plaatsen in het Antwerpse, zoals De Roma of de Singel.
Info : https://www.bohostrings.com/nlĀ
Gesprek met David Ramael van Boho Strings
Boho Strings is een professioneel strijkorkest dat ik een 6-tal jaar geleden samen met mijn echtgenote Jessica Tortorice heb opgericht. Wij zijn gevestigd hier in Borgerhout, vandaar de naam ‘Boho Strings’.
Het is een strijkers-ensemble …
Ja, een strijk-orkest. We hebben een kern van een 20-tal muzikanten, meestal spelen we met tussen de 15 en 19 strijkers, enkel strijkers. Het is een klank waar ik enorm van houd en dus besloten we van het te beperken tot enkel die strijkers.
Welke stukken brengen jullie dan? Is er dan alleen klassiek?
Wij zijn een klassiek orkest, dus klassieke muziek is de kern van ons repertoire, maar hetgeen dat wij wel graag doen, is een beetje buiten de lijntjes kleuren. Wij kijken graag naar andere culturen, dus als ensemble zijn wij ook heel sterk op zoek naar componisten, ook hedendaagse componisten, die leven buiten West-Europa. Zo hebben we al een aantal projecten gedaan met componisten uit het Midden-Oosten, uit het Verre Oosten en dat is een interesse van ons. Dus binnen de westerse canon spelen wij van barok tot hedendaags, maar daarnaast kijken wij ook naar wat er op andere continenten gebeurt, voor deze bezetting.
Noem zo eens wat stukken op die jullie spelen …
Om een aantal recente projecten aan te halen … Wij zijn bezig met een project rond de muziek van Salim Dada, een Algerijns componist die we proberen ook hier te introduceren in West-Europa, dus dat is bijvoorbeeld zo’n voorbeeld van wat we kijken naar componisten van buiten West-Europa. Anderzijds hadden we een heel nauwe samenwerking met Wim Henderickx, onze Belgische componist die heel onlangs overleden is, maar daarnaast hebben we ook al veel de ‘Metamorfose’ van Richard Strauss gespeeld, de ‘Strijkersserenade’ van Tsjaikovski, ‘Eine kleine Nachtmusik’ van Mozart, dus het gaat ook naar het meer bekendere klassieke repertoire.
Jullie werk ook samen met het bedrijfsleven hĆØ …
Ja, wij zijn een niet-gesubsidieerd ensemble, dus natuurlijk om onze werkingskosten en onze artistieke projecten te kunnen financieren, moeten wij middelen ergens anders zoeken. Dus wij hebben ook redelijk snel gekozen om te samen te werken met bedrijven. Wat doen wij? Wij creĆ«ren op maat projecten voor bedrijven en dat kan dan over een bepaalde viering gaan of een een product launch of het kan een bedrijfsfeest zijn, dat enerzijds. Anderzijds er ook workshops die we voor bedrijven doen, daar zijn we ook heel uniek in, workshops rond luisterend leiderschap, rond een taalwelzijn … Alle vormen van leiderschap die wij via klassieke muziek, dus die thema’s aankaarten, en zo bedrijfsleiders en mensen die in bedrijven werken tot andere inzichten te brengen.
En klassieke muziek helpt bij dat leiderschap?
Absoluut, absoluut. Dus die thema’s die we bij onze workshops behandelen, zijn thema’s die rond bijvoorbeeld mentaal welzijn in de bedrijfswereld draaien, het zijn thema’s die een heel hot topic zijn, maar meestal worden die vanuit een heel Rationele benadering gepresenteerd door coaches of in de bedrijfscontext. Hetgeen dat wij doen met de muziek daar te brengen, klassieke muziek, kunnen bedrijfsleiders en mensen die een bedrijfswereld staan de verschillen horen en dus dat komt op een emotionele manier binnen en dan kan soms een veel sterkere impact hebben dan dat je vanuit een rationele benadering benadert.
Mensen die jullie aan het werk willen horen dat kan hĆØ , want er komen een aantal optredens en concerten.
Ja, zeker, deze week hebben wij een heel aantal concerten. Wij spelen samen met de accordeonist Gwen Cresens, een bekende accordeonisten, een beetje ook een figuur die die heel goed past bij Boho Strings in de zin dat hij ook heel breed gaat. Hij is bekend van zijn werk bij Kommil Foo, hij speelt ook jazz muziek, in een jazz combo en daarnaast speelt hij ook met mijn klassieke orkesten samen. Dus met hem hebben we een samenwerking nu voor hun aantal nieuwjaarsconcerten waar dat we geĆÆnspireerd door Piazzolla een heel breed repertoire gaan brengen. Daar spelen we in Maasmechelen, in De Roma, in Blankenberge, in Schoten en op de Royal Yacht Club. 5 optredens tussen nu begin deze week tot in februari.
Jullie zijn ook aan het werk aan een heel bijzonder concert …
Ja, Wim Henderickx, de componist die ik vermeldde, die heel jammer genoeg tussen Kerst en Nieuwjaar overleden is. Wij doen een herdenkingsconcert of wij nemen deel aan een herdenkingsconcert in de Singel, een hommage concert, aan Wim waar we samen met onder andere Antwerp Symphony Orchestra, Opera Ballet, HERMESensemble en I SOLISTI concerteren. We gaan een volledig concert werken van Wim spelen. Dat is op 24 januari in de Singel, dinsdag. Dat concert was op minder dan een uur uitverkocht, maar op 22, zondag 22 januari doen wij in de namiddag repetitie hier in onze repetitiezaal en we hebben besloten van die repetitie publiek te maken. Dus we kunnen ook mensen verwelkomen om die repetitie, misschien mensen die naar het concert dinsdag wouden gaan, die dan niet konden of geen tickets meer konden krijgen die zijn welkom hier via een mailtje te sturen of via onze social media en kunnen ze naar hier komen ja.
Ā© Aantwaarpe.be 2023