Op de Gentplaats in Antwerpen – tussen oud en Nieuw Zuid – opent eind januari een nieuwe Antwerpse zaak. Op de plek waar tot voor kort het hippe Cantina y Coctelería ‘The Dirty Rabbit’ huisde, je Zuid-Amerikaanse gerechten sharede met je gezelschap en waar de avond naadloos overvloeide in een zwoele nacht, verijst op 21 januari een moderne Bar & Bistro waar alles draait rond heerlijk eten, drinken en gastvrijheid: Monroe. Je bent er welkom voor een (speciaal)bier, cocktail of glaasje champagne aan de bar een maaltijd. Op de kaart staan heerlijke bistrogerechten met een eigentijdse, wereldse touch. En bij mooi weer is het tijdens àlle seizoenen genieten op het overgrote terras voor de deur.
Eerst en vooral: Monroe is niet naar Marilyn Monroe genoemd. Al is ze echter nooit ver weg door het feminine gevoel dat in Monroe hangt. Monroe is wél een bekende Schotse voornaam en niet toevallig de stamvader van Monroe’s bedenker en bekende horeca-ondernemer Kasper Stuart. Samen met zijn vrouw Danyelle van Thoor viert hij in 2022 hun vijfentwintigjarig ondernemerschap met hun 25ste (!) restaurant – de twee hebben ook onder andere Black Smoke, Brasserie Appelmans en Absinthbar onder hun vleugels. Locatie van hun nieuwste telg ‘Monroe’: hun huidige zaak The Dirty Rabbit, op de grens tussen het oud en Nieuwe Antwerpse Zuid op de Gentplaats. Het prachtige pand met nummer 1 heeft stilaan gastronomisch-historische allures. Het idee achter Monroe is niet voor niets: ‘Blending old world elegance with a touch of modern boldness’. Monroe slaat niet enkel een brug tussen Oud en Nieuw Zuid in Antwerpen, maar óók tussen de klassieke gerechten van weleer en de meer moderne wereldkeuken.
Kasper Stuart, Monroe’s bedenker: “De locatie blijft top, precies tussen het oud en Nieuw Zuid. En het wordt nog beter, want door de heraanleg van de Zuiderdokken kregen we een groot zonovergoten terras.. Je komt hier om te genieten van een pint, speciaalbier, een glas Champagne of voor één van de zalige cocktails. Of je reserveert of komt langs voor een lekkere brunch, lunch of diner. Sowieso word je hier ouderwets lekker in de watten gelegd.”
Lunch, brunch, diner en afternoontea
Je kan terecht bij MONROE voor zowel lunch, brunch, diner als afternoon tea. In de keuken: chef Lander Hanskens Maldonado (die je nog kent van The Dirty Rabbit en Black Smoke ). Hij bereidt zowel klassiekers als moderne bistrogerechten zoals ouderwetse uiensoep, moules à la crème botermalse T-bone, Toast aux champignons, Gul Muchim (pittige oesters met Koreaanse invloeden) of Tiradito Nikkei – een klassieker uit Peru met Japanse invloeden). Op de kaart vind je zowel vlees, vis als vegetarische gerechten mét ingrediënten van dichtbij als Zeeuwse oesters, kazen van de bekende Antwerpse kaasmeesters Van Tricht of zuurdesembrood van The Bakery. Het signatuurdessert van het huis is de warm geserveerde chocolade soufflé, die dankzij de patissierervaring van chef Lander extra de moeite waard is.
Golden Hour
Bartender en gastheer Yuni Herremans – die de cocktails shakete en stirde in The Dirty Rabbit – staat ook in MONROE achter de bar. Naast zijn befaamde cocktails staan er op de drankenkaart heel wat champagnes en wijnen, maar uiteraard ook alcoholvrije drankjes. (Speciaal)bieren worden geserveerd uit grote flessen of rechtstreeks van de tap. Bovendien proef je er ook heel wat unieke en exclusieve bieren die werden uitgekozen door de biersommelier van Duvel Moortgat en die beschikbaar zijn zolang de voorraad strekt.
Elke dag, tussen 17u en 19u, is er ‘The Golden Hour’: drie unieke aperitiefformules om de avond stijlvol mee te starten. Van champagne & oesters over cocktails & charcuterie tot ‘Champagne Supernova’, een formule voor twee waarbij je geniet van een fles champagne – Monroe heeft z’n eigen Essentiel Blend, een samenwerking met Piper Heidsieck -, oesters en steak tartaar.
Dutch Baby
In het weekend, op zaterdag en zondag, is er een à la carte brunch. Ga voor een heerlijke Avocado Toast, Dutch Baby (een fluffy pannenkoek met compote van blauwe bessen en verse room) of Eggs Benedict. Voor het design werkten Kasper en Danielle samen met Kurt Hereygers van Not Before Ten. Hij zorgde designtechnisch voor een fijne verbinding tussen binnen en buiten en creëerde met het interieur een tijdloos universum. Het grote, uitgebreide terras op de Gentplaats is in alle seizoenen een absolute troef, waar je in de nabije toekomst van aan je tafeltje uitkijkt op het mooie en groene project op de Zuiderdokken.
PRAKTISCH
Bar & Bistro Monroe
Gentplaats 1
2000 Antwerpen
www.bistroMonroe.be
Open van woensdag tot en met zondag van 17 tot 23u (gezien de huidige wetgeving)
De keuken is open tot 22u
Zaterdag en zondag is er de à la carte brunch tussen 12u en 15u
(bericht en foto’s © Diamonds and Pearls)